Ontdek de Diversiteit: 350 Soorten Solitaire Bijen in Onze Eigen Achtertuin

Ontdek de ongelooflijke diversiteit van het dierenrijk recht in onze eigen achtertuin. Van de gehoornde metselbij, bekend om zijn cruciale rol in de bestuiving van onze fruitgewassen, tot de vaak over het hoofd geziene solitaire bijen, waarvan er ongeveer 350 soorten in Nederland en België leven. Dit artikel werpt een licht op de verschillende soorten dieren die onze tuinen bevolken, van insecten zoals bijen en vlinders tot grotere dieren zoals egels en eekhoorns, en zelfs huisdieren zoals honden en katten. Leer meer over hoe deze dieren leven, interactie hebben met hun omgeving en hoe we hen kunnen ondersteunen om een gezond ecosysteem in onze eigen achtertuin te bevorderen.

Belangrijkste Inzichten

 • Er leven ongeveer 350 soorten solitaire bijen in Nederland en België, waarvan bijna 60% op de rode lijst staat.
 • De gehoornde metselbij speelt een cruciale rol in de bestuiving van pit- en steenfruit en het behoud van hun populaties is essentieel.
 • Wilde bijen verrichten veel werk voor ons en verdienen onze ondersteuning door middel van geschikte leefomgevingen en voedselbronnen.
 • Onze tuinen zijn thuis voor een breed scala aan dieren, van insecten zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes tot zoogdieren zoals egels en eekhoorns.
 • Het bevorderen van een gezond ecosysteem in onze achtertuin ondersteunt niet alleen de lokale fauna, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit op een grotere schaal.

1. Gehoornde Metselbij

De gehoornde metselbij is een fascinerende verschijning in onze tuinen. Deze solitaire bijensoort staat bekend om zijn unieke nestelgedrag, waarbij hij kleine holtes in hout of muren gebruikt om zijn eitjes te leggen.

De gehoornde metselbij is bijzonder nuttig voor de bestuiving van vroegbloeiende planten en fruitbomen.

Een opvallend kenmerk van de gehoornde metselbij is zijn vermogen om te profiteren van klimaatverandering, waardoor hij steeds vaker in onze tuinen te vinden is. Dit maakt hem een belangrijke speler in het behoud van biodiversiteit in stedelijke gebieden.

 • Voorkeur voor nestplaats: Holtes in hout of muren
 • Voedselbron: Nectar en stuifmeel van vroegbloeiende planten
 • Belangrijk voor: Bestuiving van fruitbomen en vroegbloeiende planten

2. Honingbij

De honingbij is een van de meest bekende bijensoorten in Nederland en speelt een cruciale rol in de bestuiving van vele planten en gewassen. Ondanks hun belang voor ons ecosysteem, staan honingbijen onder druk door verschillende factoren zoals ziektes, pesticiden en habitatverlies.

Honingbijen leven in goed georganiseerde kolonies en zijn bekend om hun vermogen om honing te produceren, een taak die uitsluitend door de werkbijen wordt uitgevoerd.

In Nederland komen 358 soorten bijen voor, waaronder wilde bijen zoals hommels, zandbijen, metselbijen en wespbijen. Deze wilde bijen maken geen honing en leven niet in bijenkasten, wat een duidelijk onderscheid vormt met de honingbij.

3. Wilde Bijen

Wilde bijen spelen een cruciale rol in onze ecosystemen door de bestuiving van planten en bloemen. Ze zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en helpen bij de productie van voedsel. Ondanks hun belang, staan wilde bijen onder druk door habitatverlies, pesticidengebruik en klimaatverandering.

Het creëren van een natuurlijk habitat kan de populatie wilde bijen ondersteunen.

Het is essentieel om bewust te zijn van de diversiteit aan wilde bijen in onze omgeving. Er zijn meer dan 350 soorten solitaire bijen alleen al in onze achtertuin. Deze bijen variëren sterk in uiterlijk, gedrag en voorkeuren voor nestgelegenheid en voedselbronnen.

 • Voorbeelden van acties om wilde bijen te helpen:
  • Het planten van inheemse bloemen en planten.
  • Het vermijden van pesticiden.
  • Het aanbieden van nestgelegenheid.
  • Het creëren van een bij-vriendelijke tuin.

4. Solitaire Bijen

Solitaire bijen vormen een essentiële groep binnen de bestuivers van onze tuinen en natuurlijke habitats. In tegenstelling tot honingbijen, leven solitaire bijen niet in kolonies maar leiden een solitair bestaan. Elk vrouwtje bouwt haar eigen nest, waar ze haar eitjes legt en voorziet van voedsel voor de larven.

De diversiteit aan solitaire bijen is verbazingwekkend, met meer dan 350 soorten alleen al in onze achtertuin. Deze bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving van vele planten en gewassen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en de productie van voedsel.

Het is van groot belang om de leefomgeving van solitaire bijen te beschermen en te verbeteren. Dit kan door het creëren van natuurlijke habitats en het vermijden van pesticidengebruik.

Een aantal maatregelen die kunnen helpen bij het ondersteunen van solitaire bijen zijn:

 • Het plaatsen van bijenhotels
 • Het aanbieden van voldoende voedselbronnen, zoals bloeiende planten
 • Het behouden van oude muren en houtstapels waarin ze kunnen nestelen

5. Hommels

Hommels zijn essentiële bestuivers in onze tuinen en natuurlijke habitats. Ze spelen een cruciale rol in de bestuiving van vele planten en gewassen. Hommels zijn bekend om hun vermogen om in koelere temperaturen te werken, wat hen onderscheidt van andere bijensoorten.

Hommels kunnen door hun dikke vacht en grote lichaamsgrootte in lagere temperaturen actief blijven, wat hen uitermate geschikt maakt voor het Nederlandse klimaat.

Een interessant feit is dat er in Nederland een grote diversiteit aan hommelsoorten bestaat. Nog pas elf jaar geleden verscheen er een atlas van de Nederlandse wilde bijen, waar ook de hommels bij horen. Dit toont aan hoe belangrijk het is om deze soorten in kaart te brengen en te beschermen.

6. Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn niet alleen een genot om naar te kijken, maar spelen ook een cruciale rol in onze tuinen door het eten van bladluizen en andere schadelijke insecten. Deze kleine roofdieren kunnen helpen bij het natuurlijk in balans houden van de tuin, zonder het gebruik van schadelijke pesticiden.

Lieveheersbeestjes zijn er in verschillende soorten en maten, elk met hun unieke patronen en kleuren.

Hieronder vindt u een lijst van enkele veelvoorkomende soorten lieveheersbeestjes in onze regio:

 • Aziatisch lieveheersbeestje
 • Zevenstippelig lieveheersbeestje
 • Tweestippelig lieveheersbeestje
 • Veertienstippelig lieveheersbeestje

Het is belangrijk om een gezonde populatie van lieveheersbeestjes in uw tuin te onderhouden, omdat ze een natuurlijke verdediging vormen tegen veel voorkomende plagen. Door het creëren van een gastvrije omgeving voor deze nuttige insecten, kunt u bijdragen aan een gezonder en meer biodivers ecosysteem in uw eigen achtertuin.

7. Vlinders

Vlinders zijn een essentieel onderdeel van onze biodiversiteit en spelen een cruciale rol in het bestuivingsproces van vele planten. De diversiteit aan vlinders in onze achtertuin is verbazingwekkend, met soorten variërend van de alom bekende dagvlinders tot de mysterieuze nachtvlinders. Deze kleurrijke insecten zijn niet alleen belangrijk voor de bestuiving, maar ook als voedselbron voor andere dieren.

Vlinders zijn indicatoren van een gezond milieu en hun aanwezigheid wijst op een rijke biodiversiteit.

Het creëren van een vlindervriendelijke tuin kan eenvoudig zijn. Enkele stappen om te overwegen zijn het planten van inheemse bloemen, het vermijden van pesticiden en het bieden van schuilplaatsen voor overwintering. Door deze eenvoudige aanpassingen kunnen we een veilige haven bieden voor vlinders en bijdragen aan het behoud van hun soort.

8. Muggen en Vliegen

Muggen en vliegen zijn vaak niet de meest geliefde bezoekers in onze tuinen, maar ze spelen een cruciale rol in het ecosysteem. Ze bestuiven planten en dienen als voedsel voor vele andere dieren.

Hoewel de strijd tegen muggen in de zomermaanden intens kan zijn, is het interessant om te weten dat er technieken zijn om ze effectiever te bestrijden. Een recente studie heeft aangetoond dat het veel gemakkelijker is om een mug te slaan met een geperforeerde vliegenmepper dan met je blote hand.

Muggen hebben een verbazingwekkend vermogen om aanvallen te ontwijken, wat de noodzaak van effectieve bestrijdingsmethoden benadrukt.

Hieronder volgt een lijst van enkele veelvoorkomende soorten vliegende insecten in onze tuinen:

 • Huisvliegen
 • Fruitvliegjes
 • Muggen
 • Zweefvliegen

9. Insectenplagen

Insectenplagen kunnen een grote impact hebben op zowel onze tuinen als de natuurlijke ecosystemen. Verschillende soorten insecten kunnen schade toebrengen aan planten, groenten, fruit, en zelfs aan de structuur van onze woningen. Het is daarom essentieel om een goed begrip te hebben van de meest voorkomende plagen en hoe deze effectief te bestrijden.

Hieronder volgt een lijst van enkele veelvoorkomende insectenplagen:

 • Bodeminsecten, slakken en mollen
 • Insecten op groenten en fruit
 • Insecten op sierplanten
 • Insecten op dieren
 • Insecten in en rond de woning

Het identificeren van de specifieke plaag is de eerste stap in het beheersen ervan. Zonder accurate identificatie kunnen bestrijdingsmaatregelen ineffectief zijn of zelfs schade toebrengen aan andere, niet-doelwit soorten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige insecten, zoals bijen, een cruciale rol spelen in onze ecosystemen. Het beschermen van deze nuttige insecten terwijl we plagen bestrijden, is een delicate balans die vereist wordt voor een gezonde tuin en een biodiverse natuur.

10. Slakken

Slakken zijn een veelvoorkomende verschijning in vele tuinen en kunnen zowel een zegen als een vloek zijn. Ze spelen een cruciale rol in het ecosysteem door dode plantenmateriaal op te ruimen, maar kunnen ook schade aanrichten aan levende planten.

Slakken zijn bijzonder actief tijdens vochtige periodes en kunnen in grote aantallen voorkomen.

Het beheersen van slakkenpopulaties kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende methoden die tuiniers kunnen toepassen:

 • Handmatig verzamelen en verplaatsen
 • Gebruik van ecologisch verantwoorde slakkenkorrels
 • Het aanmoedigen van natuurlijke vijanden zoals egels en vogels

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het beheersen van slakken en het behouden van de biodiversiteit in de tuin.

11. Egels

Egels zijn een geliefde verschijning in veel tuinen. Deze kleine, stekelige zoogdieren zijn niet alleen schattig om te zien, maar spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem door het eten van slakken, larven en andere insecten. Een gezonde egelpopulatie kan helpen bij het natuurlijk bestrijden van tuinplagen.

Egels zijn nachtdieren en brengen de dag door in hun nesten, verborgen onder struiken, hopen bladeren of in speciaal ontworpen egelhuisjes. Om egels te helpen en te beschermen, is het belangrijk om een veilige omgeving voor ze te creëren:

 • Zorg voor een toegang tot je tuin door kleine openingen in hekken of muren.
 • Laat hopen bladeren en takken liggen als natuurlijke schuilplaatsen.
 • Plaats een egelhuisje op een rustige, beschutte plek.
 • Zorg voor een schaaltje water, vooral tijdens droge periodes.

De egelopvang speelt een belangrijke rol in het beschermen en redden van egels in nood. Hier worden gewonde, zieke of verweesde egels verzorgd en beter te maken.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je niet alleen genieten van de aanwezigheid van egels in je tuin, maar draag je ook bij aan hun welzijn en bescherming.

12. Eekhoorns

Eekhoorns zijn een fascinerende toevoeging aan de biodiversiteit in onze achtertuin. Deze behendige zoogdieren zijn vooral bekend om hun acrobatische vaardigheden en het verzamelen van noten voor de winter. Eekhoorns spelen een cruciale rol in het ecosysteem door bij te dragen aan de verspreiding van zaden, wat essentieel is voor de regeneratie van bossen.

Met wat geluk zie je een eekhoorn tijdens je wandeltocht.

Eekhoorns zijn te vinden in diverse habitats, van dichte bossen tot stedelijke parken. Ze zijn aanpasbaar en kunnen gemakkelijk overleven in de nabijheid van mensen. Het observeren van eekhoorns kan een vermakelijke en leerzame ervaring zijn, vooral voor kinderen.

13. Knaagdieren

Knaagdieren vormen een belangrijke groep binnen de biodiversiteit van onze tuinen. Ze zijn niet alleen essentieel voor het ecologisch evenwicht, maar bieden ook een voedselbron voor verschillende roofdieren. Muizen en ratten zijn wellicht de meest bekende vertegenwoordigers van deze groep.

Hieronder volgt een lijst van enkele veelvoorkomende knaagdieren in onze achtertuin:

 • Muizen
 • Ratten
 • Mollen

Ondanks hun soms negatieve imago, spelen knaagdieren een cruciale rol in het behouden van een gezond ecosysteem.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het beheren van knaagdierenpopulaties en het beschermen van hun natuurlijke habitat. Dit zorgt voor een gezonde tuin waar zowel mensen als dieren van kunnen genieten.

14. Siervogels

Siervogels voegen een unieke charme toe aan elke tuin met hun kleurrijke veren en melodieuze gezang. Het creëren van een vogelvriendelijke omgeving kan een verscheidenheid aan siervogels aantrekken, van de flamboyante putter tot de statige specht.

Om je tuin aantrekkelijk te maken voor siervogels, overweeg dan het volgende:

 • Nestkasten
 • Voedersystemen
 • Vogelvoer
 • Waterschalen

Het is belangrijk om een veilige en uitnodigende habitat te bieden voor siervogels, zodat ze kunnen nestelen, voeden en baden zonder verstoring.

Siervogels zoals de putter, met hun rode gezicht en tinkelende lied, waren ooit populaire kooivogels. Tegenwoordig waarderen we ze meer in hun natuurlijke omgeving, waar ze vrij kunnen rondvliegen en bijdragen aan de biodiversiteit van onze tuinen.

15. Honden

Honden zijn meer dan alleen huisdieren; ze zijn een integraal onderdeel van het gezin. De juiste verzorging van honden is essentieel voor hun welzijn en geluk. Van voeding en beloning tot speelgoed en hondenverzorging, elk aspect draagt bij aan een gezond en voldaan leven voor onze viervoetige vrienden.

Honden hebben een gestructureerde routine nodig om zich veilig en gelukkig te voelen.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste aspecten van hondenzorg:

 • Voeding en beloning: Een gebalanceerd dieet is cruciaal.
 • Speelgoed: Stimuleert de mentale en fysieke gezondheid.
 • Onderweg: Veiligheid en comfort tijdens het reizen.
 • Hondenverzorging: Regelmatige verzorging bevordert de gezondheid.

16. Katten

Katten zijn niet alleen een bron van gezelschap en comfort in veel huishoudens, maar ze brengen ook een unieke dynamiek in het dagelijks leven. Honden zijn niet de enigen die apporteren, katten kunnen het ook. Verrassend veel poezen kun je ook prima om een boodschap sturen, al vliegen ze het spelletje wel wat eigenzinniger aan dan hun blaffende tegenhanger. En deze eigenzinnigheid maakt elke kat uniek.

Katten hebben hun eigen manieren om affectie te tonen en met hun menselijke metgezellen te communiceren.

Kattenliefhebbers weten dat elke kat zijn eigen persoonlijkheid heeft, wat het samenleven met deze dieren zo interessant maakt. Van het eisen van aandacht tijdens het thuiswerken tot het eten bij de buren, katten hebben hun eigen regels en routines.

17. Vissen

Vissen vormen een fascinerende groep binnen onze achtertuin biodiversiteit. Ze zijn niet alleen belangrijk voor het ecologische evenwicht in vijvers en waterpartijen, maar bieden ook een visueel spektakel met hun diverse kleuren en vormen. Het houden van vissen vereist specifieke kennis en zorg, variërend van de juiste voeding tot het onderhoud van hun leefomgeving.

Het creëren van een gezonde leefomgeving voor vissen begint met de keuze van de juiste vijverplanten en een goed doordachte inrichting en onderhoud van de vijver.

Hieronder volgt een lijst met essentiële aspecten voor het welzijn van vissen in de tuinvijver:

 • Juiste selectie van vijverplanten
 • Regelmatig onderhoud van het water
 • Aangepaste voeding
 • Preventie van ziekten
 • Aandacht voor de seizoensgebonden behoeften van vissen

18. Reptielen

Reptielen vormen een fascinerende groep dieren die ook in onze eigen achtertuin te vinden zijn. Van de zestien inheemse soorten staan er een aantal centraal die met de juiste zorg en aandacht een plek kunnen vinden in onze tuinen. Het creëren van een geschikte habitat voor deze koudbloedige dieren kan een verrijking zijn voor elke tuin.

Het is belangrijk om een waterbron en schuilplaatsen te voorzien voor reptielen in de tuin.

Een aantal eenvoudige stappen kunnen helpen om je tuin aantrekkelijker te maken voor reptielen. Deze omvatten het aanleggen van poelen, het plaatsen van stenen en houtstapels waar ze zich kunnen opwarmen en schuilen, en het zorgen voor een ongestoorde omgeving.

19. Pluimvee

Pluimvee vormt een essentieel onderdeel van de biodiversiteit in onze achtertuin. Van kippen tot eenden, elk type pluimvee draagt bij aan een levendige en dynamische tuinomgeving.

Pluimvee is niet alleen belangrijk voor de productie van eieren en vlees, maar speelt ook een cruciale rol in het natuurlijke ecosysteem door het beheersen van ongedierte en het verrijken van de bodem met hun mest.

Hieronder volgt een lijst van enkele populaire pluimveesoorten die je in de achtertuin kunt tegenkomen:

 • Kippen
 • Eenden
 • Ganzen
 • Kalkoenen
 • Pauwen

Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en behoeften. Van majestueuze, pluizige kuifjes tot elegante gestreepte veren, elke kip brengt zijn eigen unieke charme naar het neerhof. Er is altijd iets fascinerends te ontdekken wanneer je de tijd neemt om deze dieren te observeren en te verzorgen.

20. Weidedieren

Weidedieren vormen een essentieel onderdeel van ons ecosysteem en dragen bij aan de biodiversiteit in onze achtertuin. Van schapen en geiten tot paarden en ezels, deze dieren spelen een cruciale rol in het landschapsbeheer en de natuurlijke cyclus.

De verzorging van weidedieren is van groot belang voor hun welzijn en de gezondheid van onze omgeving. Het is essentieel om hun leefgebieden te onderhouden en te zorgen voor voldoende voeding en bescherming tegen ziektes.

 • Schapen en geiten: Zorgen voor landschapsbeheer door begrazing.
 • Paarden en ezels: Dragen bij aan de diversiteit van het ecosysteem.
 • Konijnen: Spelen een rol in de voedselketen en bodemverrijking.

Weidedieren bieden niet alleen een bijdrage aan onze biodiversiteit, maar verrijken ook ons leven door hun aanwezigheid en de interactie met hen.

21. Paarden

Paarden zijn niet alleen een bron van schoonheid en kracht, maar spelen ook een cruciale rol in het behoud van onze ecosystemen. Door bomen te schuren, te vreten en te schillen, helpen ze bij het vormen van nieuwe habitats voor insecten, schimmels en vogels. De diversiteit in onze achtertuin wordt mede mogelijk gemaakt door deze nobele dieren.

Paarden en andere grazers zoals Schotse hooglanders en IJslandse paarden dragen bij aan de biodiversiteit door hun interactie met de omgeving.

Het is belangrijk om te erkennen dat paarden meer zijn dan alleen huisdieren of sportdieren; ze zijn essentieel voor het ecologische evenwicht. Hun aanwezigheid in onze achtertuin kan een positieve impact hebben op de lokale flora en fauna.

22. Ezels

Ezels zijn een onmisbaar deel van het plattelandsleven en bieden niet alleen gezelschap maar ook praktische hulp bij het dragen van lasten en het bewerken van het land. Ezels zijn bijzonder intelligente en gevoelige dieren, die een speciale band kunnen opbouwen met hun verzorgers.

Ezels vereisen specifieke zorg en aandacht, vooral wat betreft hun voeding en huisvesting.

Hieronder volgt een korte lijst van basisbehoeften voor ezels:

 • Voldoende vers water en kwalitatief hoogwaardig hooi
 • Regelmatige hoefverzorging
 • Bescherming tegen extreme weersomstandigheden
 • Jaarlijkse gezondheidscontroles en vaccinaties
 • Sociale interactie met andere ezels of boerderijdieren

23. Schapen

Schapen zijn een essentieel onderdeel van ons agrarisch erfgoed en spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit van onze achtertuin. De verzorging en het welzijn van schapen vereisen specifieke kennis en vaardigheden, variërend van voeding tot gezondheidsmanagement.

Schapen bieden meer dan alleen wol; ze helpen bij het beheer van landschappen en ondersteunen de biodiversiteit.

Basisverzorging van schapen omvat:

 • Regelmatige controle op gezondheidsproblemen
 • Adequate voeding en toegang tot vers water
 • Bescherming tegen roofdieren en slecht weer
 • Jaarlijkse scheerbeurt om welzijnsproblemen te voorkomen

Het betrekken van de lokale gemeenschap bij het behoud van schapenrassen en het delen van kennis over hun verzorging kan bijdragen aan het behoud van dit waardevolle erfgoed.

24. Geiten

Geiten zijn een onmisbaar onderdeel van het agrarisch erfgoed en dragen bij aan de biodiversiteit in onze achtertuin. Deze nieuwsgierige en intelligente dieren zijn niet alleen geliefd om hun melk, maar ook om hun vermogen om landschappen te beheren en te onderhouden.

Geiten zijn uitstekende natuurlijke maaiers en helpen bij het beheersen van onkruid en het voorkomen van bosbranden door hun graasgedrag. Hun aanwezigheid in de tuin kan dus een natuurlijke en duurzame manier zijn om het landschap gezond en divers te houden.

 • Voeding: Geiten zijn alleseters en hebben een gevarieerd dieet nodig dat rijk is aan vezels.
 • Huisvesting: Zorg voor voldoende ruimte en een schuilplaats om ze tegen het weer te beschermen.
 • Gezondheid: Regelmatige controles en preventieve maatregelen zijn essentieel om ziekten te voorkomen.

Geiten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op elke tuin of boerderij, mits goed verzorgd.

25. Konijnen and more

Naast konijnen, omvat deze categorie ook andere kleine huisdieren zoals hamster en dwerghamster. Deze dieren zijn van nature solitaire dieren en kunnen prima gedijen met minimale menselijke interactie. Ze vormen een belangrijk onderdeel van onze achtertuin biodiversiteit en dragen bij aan het ecologische evenwicht.

Kleine huisdieren zoals hamsters en dwerghamsters hebben specifieke behoeften qua huisvesting en verzorging. Het is belangrijk om hun leefomgeving zo natuurlijk mogelijk te houden.

Hieronder volgt een lijst van enkele populaire kleine huisdieren:

 • Hamsters
 • Dwerghamsters
 • Cavia’s
 • Gerbils
 • Muizen

Elk van deze dieren heeft zijn eigen unieke behoeften en karakteristieken. Het is essentieel om goed onderzoek te doen naar de specifieke verzorgingseisen van elk dier voordat je besluit ze in huis te nemen.

Conclusie

In onze eigen achtertuin schuilt een ongekende diversiteit aan leven, met name onder de solitaire bijen. Met ongeveer 350 soorten in Nederland en België, waarvan bijna 60% op de rode lijst staat, is het duidelijk dat deze kleine bestuivers meer aandacht en bescherming verdienen. Door het creëren van een natuurlijk habitat, het aanbieden van extra voedselbronnen en het nemen van maatregelen ter ondersteuning van deze bijensoorten, kunnen we een positieve impact hebben op hun populaties en bijdragen aan de biodiversiteit in onze omgeving. Laten we de rijkdom en het belang van solitaire bijen niet onderschatten en samenwerken om hun voortbestaan te waarborgen.

Veelgestelde Vragen

Hoeveel soorten solitaire bijen leven er in Nederland en België?

Er leven ongeveer 350 soorten solitaire bijen in Nederland en België.

Wat is de status van solitaire bijen op de rode lijst?

Bijna 60% van de solitaire bijensoorten in Nederland en België staan op de rode lijst.

Wat is het belang van de gehoornde metselbij?

De gehoornde metselbij is een van de beste bijen voor de bestuiving van pit- en steenfruit, waardoor het behouden van hun populaties belangrijk is.

Hoe kan ik wilde bijen ondersteunen?

Het plaatsen van nestgelegenheid en het bieden van extra voedselbronnen zijn belangrijke stappen om wilde bijen te ondersteunen.

Zijn er maatregelen die verantwoorde telers kunnen nemen voor wilde bijen?

Ja, er zijn diverse maatregelen die verantwoorde telers kunnen nemen om wilde bijen te ondersteunen, zoals het creëren van een bijenvriendelijk habitat.

Wat is Biostrades?

Biostrades is een initiatief dat bestuivende insecten door alle seizoenen heen ondersteunt door de aanleg van bijenvriendelijk groenbeheer.