Actie Ondernemen voor de Bij: Simpele Stappen om Bijen in Jouw Omgeving te Helpen

In een wereld waar de biodiversiteit onder druk staat, spelen bijen een cruciale rol in het behoud ervan. Hun vermogen om planten te bestuiven maakt ze essentieel voor ons ecosysteem en onze voedselvoorziening. Helaas staan bijen over de hele wereld onder druk door factoren zoals habitatverlies, pesticidengebruik en klimaatverandering. In Nederland en België leven ongeveer 350 soorten bijen, waarvan bijna 60% op de rode lijst staat. Dit artikel biedt praktische tips en inzichten over hoe je actie kunt ondernemen om bijen in jouw omgeving te helpen.

Belangrijkste Inzichten

 • Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem door planten te bestuiven, wat essentieel is voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening.
 • Er leven ongeveer 350 soorten bijen in Nederland en België, waarvan bijna 60% op de rode lijst van bedreigde soorten staat.
 • De Zadenbieb is een eenvoudige manier om lokale planten te delen en te vermeerderen, wat bijdraagt aan de diversiteit en het welzijn van bijen.
 • Lokale initiatieven zoals bijenexcursies en het lidmaatschap van duurzame initiatieven zoals Herenboeren hebben een positieve impact op bijenpopulaties.
 • Het creëren van een bij-vriendelijke omgeving, zoals het kiezen van de juiste planten en het bieden van nestelgelegenheid, is cruciaal voor het behoud van bijen.

Het belang van bijen voor onze biodiversiteit

Waarom bijen essentieel zijn

Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem door de bestuiving van planten, wat essentieel is voor de productie van voedsel. Zonder bijen zou onze voedselvoorziening ernstig in gevaar komen. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de bestuiving van landbouwgewassen, maar ook voor wilde planten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit.

Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van zowel landbouwgewassen als wilde planten, wat essentieel is voor het in stand houden van onze biodiversiteit.

Bijen zijn ook van vitaal belang voor de productie van honing, een natuurlijke zoetstof die door velen wordt gewaardeerd. Hun werk zorgt ervoor dat veel van de planten die we dagelijks consumeren kunnen groeien en vruchten afwerpen. Hieronder volgt een lijst van enkele belangrijke gewassen die afhankelijk zijn van bijen voor bestuiving:

 • Appels
 • Amandelen
 • Kersen
 • Avocado’s
 • Courgettes

Het beschermen van bijen en hun leefomgeving is daarom van cruciaal belang voor ons voortbestaan en het behoud van een rijke biodiversiteit.

De dreiging van de rode lijst

De rode lijst is een cruciaal instrument in de strijd voor het behoud van bijensoorten. Het identificeert soorten die bedreigd zijn en biedt een basis voor gerichte conservatie-inspanningen. Helaas staan veel bijensoorten in Nederland en België op deze lijst, wat hun kwetsbaarheid onderstreept.

De urgentie om actie te ondernemen is groot. Zonder ingrijpen kunnen we waardevolle bestuivers verliezen, wat ernstige gevolgen zou hebben voor onze biodiversiteit en voedselvoorziening.

Een aantal stappen die iedereen kan nemen om bijen te helpen zijn:

 • Het creëren van bij-vriendelijke habitats
 • Het verminderen van het gebruik van pesticiden
 • Het ondersteunen van lokale bijenprojecten

Verschillende soorten bijen in Nederland en België

In Nederland en België komen diverse soorten bijen voor, elk met hun unieke eigenschappen en rollen in het ecosysteem. De honingbij is wellicht de bekendste, maar er zijn ook tal van wilde bijensoorten die een cruciale rol spelen in de bestuiving van planten.

 • Honingbijen
 • Wilde bijen
  • Slobkousbij
  • Lathyrusbij
  • Grote bladsnijder
  • Zandbijen
  • Hommels

Elke soort heeft zijn eigen voorkeuren voor nestelplaatsen en voedselbronnen, wat de biodiversiteit in onze omgeving ten goede komt. Het is belangrijk om deze diversiteit te erkennen en te beschermen.

Eenvoudige stappen om bijen te helpen

Zadenbieb: deel en vermeerder lokale planten

De Zadenbieb is een initiatief waarbij je gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen kunt lenen om je tuin te verrijken. Na het oogsten breng je een deel van de nieuwe zaden terug, waardoor de collectie blijft groeien en diversifiëren. Dit systeem stimuleert niet alleen de verspreiding van lokale plantensoorten, maar bouwt ook een gemeenschap van betrokken tuiniers.

De Zadenbieb is een prachtige manier om bij te dragen aan de biodiversiteit in je omgeving en tegelijkertijd te leren over verschillende plantensoorten.

Het proces is eenvoudig en toegankelijk voor iedereen:

 • Leen gratis zaden bij de Zadenbieb.
 • Zaai de zaden in je tuin.
 • Verzamel de nieuwe zaden na de oogst.
 • Breng een deel van deze zaden terug naar de Zadenbieb.

Door deel te nemen aan de Zadenbieb, help je niet alleen bijen en andere bestuivers, maar draag je ook bij aan een sterker en duurzamer ecosysteem.

Stuur de nieuwsbrief door en inspireer anderen

Het delen van nieuwsbrieven is een krachtige manier om bewustwording en interesse in bijenbescherming te vergroten. Door simpelweg een nieuwsbrief door te sturen naar vrienden, familie of collega’s, kun je een kettingreactie van bewustzijn creëren. Het is belangrijk om niet alleen de nieuwsbrief door te sturen, maar ook om je persoonlijke motivatie te delen waarom je betrokken bent bij bijenbescherming. Dit maakt je boodschap overtuigender.

Voeg een standaardzinnetje toe onder je mail- en Facebookberichten, zoals: ‘Ik ben met veel plezier lid van Herenboeren Soest’. Dit nodigt uit tot gesprek en kan leiden tot meer betrokkenheid.

Hier zijn enkele stappen om effectief een nieuwsbrief door te sturen:

 • 1. Kies een nieuwsbrief die je aanspreekt en relevant is voor bijenbescherming.
 • 2. Voeg een persoonlijke noot toe waarom je deze nieuwsbrief belangrijk vindt.
 • 3. Deel de nieuwsbrief met mensen in je omgeving die ook geïnteresseerd zijn in duurzaam en lekker eten.
 • 4. Wacht op reacties en ga het gesprek aan over het belang van bijenbescherming.

Door deze stappen te volgen, kun je anderen inspireren om ook actie te ondernemen voor de bescherming van bijen.

Word lid van duurzame initiatieven zoals Herenboeren

Door lid te worden van duurzame initiatieven zoals Herenboeren, draag je bij aan een duurzamere en gezondere wereld. Herenboeren is een coöperatief model waarbij consumenten en boeren samenwerken om lokaal en duurzaam voedsel te produceren. Dit initiatief biedt niet alleen verse en lokale producten, maar versterkt ook de band tussen consument en producent.

Door je aan te sluiten bij Herenboeren, word je onderdeel van een gemeenschap die waarde hecht aan duurzaamheid en lokale productie.

Lid worden van Herenboeren of soortgelijke initiatieven is eenvoudig. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

 1. Bezoek de officiële website van Herenboeren of een vergelijkbaar initiatief.
 2. Lees meer over hun missie, visie en hoe je kunt bijdragen.
 3. Meld je aan als lid en draag bij aan de lokale en duurzame voedselproductie.

Leer meer over bijen door lokale initiatieven

Bijenexcursies met lokale experts

Bijenexcursies bieden een unieke kans om meer te leren over de fascinerende wereld van bijen, direct van lokale experts zoals imker Jaap van den Berg. Deze excursies, vaak georganiseerd in bij-vriendelijke gemeenten zoals Soest, stellen deelnemers in staat om verschillende bijensoorten van dichtbij te bekijken en te begrijpen hoe bijen leven en bijdragen aan onze biodiversiteit.

Deelnemen aan een bijenexcursie is niet alleen educatief, maar ook een inspirerende ervaring. Het biedt inzicht in het belang van bijenbescherming en hoe iedereen kan bijdragen aan het behoud van deze essentiële bestuivers.

 • Ontdek unieke bijensoorten zoals de slobkousbij en de lathyrusbij.
 • Leer over het nestelgedrag van bijen, zowel bovengronds als in de grond.
 • Ervaar de passie van lokale imkers en hun inzet voor bijenbescherming.

Bijenexcursies zijn een uitstekende manier om de natuurlijke habitat van bijen te verkennen en te leren hoe we deze kunnen beschermen en verbeteren.

De rol van bijen- en vlindertuinen

Bijen- en vlindertuinen spelen een cruciale rol in het ondersteunen van onze lokale biodiversiteit. Door het aanleggen van deze tuinen creëren we een veilige haven voor bijen en vlinders, die essentieel zijn voor de bestuiving van veel planten en gewassen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om bij te dragen aan de natuurlijke ecosystemen in onze omgeving.

Bijen- en vlindertuinen zijn niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor het esthetische genot dat ze bieden. Ze zijn een levendige toevoeging aan elke gemeenschap, vol met kleur en leven.

Hier zijn enkele tips om een bijen- en vlindertuin te starten:

 • Kies voor inheemse planten die bekend staan om hun aantrekkingskracht op bijen en vlinders.
 • Zorg voor een diversiteit aan planten die bloeien in verschillende seizoenen, om voedsel te bieden het hele jaar door.
 • Vermijd het gebruik van pesticiden, die schadelijk kunnen zijn voor bijen en andere bestuivers.

Hoe Soest een bij-vriendelijke gemeente werd

Soest heeft zich ontwikkeld tot een bij-vriendelijke gemeente door actief samen te werken met lokale initiatieven zoals Herenboeren Soest. Deze samenwerking heeft geleid tot concrete acties die de bijenpopulatie ondersteunen en bevorderen.

De gemeente Soest heeft een duidelijke visie op duurzaamheid en biodiversiteit, wat blijkt uit de ontwikkeling van de nieuwe omgevingsvisie. Hierin worden thema’s als duurzaamheid en de ondersteuning van lokale flora en fauna nadrukkelijk meegenomen.

 • Actieve betrokkenheid bij de oprichting van coöperatieve moestuinen.
 • Ondersteuning van burgerinitiatieven zoals Herenboeren Soest.
 • Ontwikkeling van bij-vriendelijke projecten in samenwerking met lokale experts.

Soest zet zich in voor een groene en duurzame toekomst, waarbij de bescherming en bevordering van de bijenpopulatie centraal staat.

Hoe je zelf een bij-vriendelijke omgeving kunt creëren

Kies voor planten die bijen aantrekken

Het creëren van een bij-vriendelijke omgeving begint bij de keuze van de juiste planten. Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van vele planten, waaronder groenten, fruit en noten. Door planten te kiezen die bijen aantrekken, zoals de hederabloesem die zelfs in november nog voeding biedt, draag je bij aan hun overleving en daarmee aan de biodiversiteit.

Het kiezen van de juiste planten is niet alleen goed voor de bijen, maar ook voor je tuin. Het zorgt voor een gezondere, meer diverse tuin die aantrekkelijk is voor zowel mensen als dieren.

Hieronder vind je een lijst van planten die bijzonder aantrekkelijk zijn voor bijen:

 • Hederabloesem
 • Wilde bloemen
 • Fruitbomen
 • Kruiden zoals lavendel en tijm

Door deze planten in je tuin of op je balkon te integreren, help je niet alleen de bijenpopulatie, maar verrijk je ook je eigen leefomgeving.

Maak je tuin of balkon bij-vriendelijk

Het creëren van een bij-vriendelijke omgeving op je balkon of in je tuin is eenvoudiger dan je denkt. Begin met het planten van inheemse bloemen en planten die bijen aantrekken. Deze planten zijn niet alleen mooi, maar bieden ook essentiële nectar en stuifmeel voor bijen.

Het is belangrijk om een diversiteit aan planten te hebben die in verschillende seizoenen bloeien, zodat bijen het hele jaar door voedsel hebben.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je tuin of balkon meer bij-vriendelijk te maken:

 • Kies voor biologische bloembollen en zaden.
 • Laat wat ‘rommel’ achter in je tuin tijdens de wintermaanden, zoals bladeren en takjes, om bijen en andere insecten een schuilplaats te bieden.
 • Overweeg het plaatsen van een bijenhotel of insectenverblijf.
 • Zorg voor waterbronnen, zoals een klein vogelbad of schoteltjes water.

Het belang van nestelgelegenheid voor bijen

Het creëren van nestelgelegenheid voor bijen is cruciaal voor hun overleving en voortplanting. Veel bijensoorten, waaronder wilde bijen, nestelen in de grond of in holtes. Het bieden van een veilige plek voor bijen om te nestelen, kan een significante impact hebben op hun populaties.

Bijen hebben een verscheidenheid aan nestelbehoeften, afhankelijk van de soort.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle bijen in kasten leven; sommige soorten geven de voorkeur aan meer natuurlijke nestelomgevingen. Door het creëren van geschikte nestelplekken, zoals losse aarde voor grondnestelende bijen of het ophangen van bijenhotels, kunnen we deze essentiële bestuivers ondersteunen.

 • Losse aarde voor grondnestelende bijen
 • Bijenhotels voor holte-nestelende bijen
 • Laat oude stammen en takken liggen voor natuurlijke nestelplekken

De impact van gemeenschapsinitiatieven op bijenpopulaties

Voorbeelden van succesvolle bijenprojecten

In Nederland en België zijn er tal van succesvolle bijenprojecten die aantonen hoe gemeenschapsinitiatieven een positieve impact kunnen hebben op de bijenpopulatie. Een opvallend voorbeeld is de bijen- en vlindertuin in Soest, geïnitieerd door Jaap van den Berg. Deze tuin is niet alleen een toevluchtsoord voor bijen, maar ook een educatieve plek waar mensen meer kunnen leren over het belang van bijen voor onze biodiversiteit.

Een ander voorbeeld is het project van Herenboeren Soest, waarbij de lokale gemeenschap samenwerkt om duurzaam voedsel te produceren met respect voor de natuur en de bijen. Dit project illustreert hoe landbouw en bijenbescherming hand in hand kunnen gaan.

Belangrijk: Door deel te nemen aan of het ondersteunen van dergelijke projecten, kan iedereen bijdragen aan de bescherming en het behoud van bijen.

Hoe je kunt bijdragen aan lokale bijeninitiatieven

Bijdragen aan lokale bijeninitiatieven is niet alleen waardevol voor de bijenpopulatie, maar ook voor de gemeenschap. Elke actie, hoe klein ook, kan een groot verschil maken.

 • Word vrijwilliger bij lokale projecten zoals de Zadenbieb of bijenexcursies. Jouw inzet helpt bij het verspreiden van kennis en het vergroten van de biodiversiteit.
 • Doneer aan organisaties die zich inzetten voor bijenbescherming. Jouw financiële steun maakt projecten mogelijk die anders niet van de grond zouden komen.
 • Deel kennis en ervaringen met je netwerk. Door informatie te delen over het belang van bijen en hoe men kan helpen, inspireer je anderen om ook actie te ondernemen.

Door actief deel te nemen aan lokale initiatieven, draag je bij aan een rijkere biodiversiteit en een gezondere omgeving voor bijen en andere bestuivers.

De rol van educatie en bewustwording

Educatie en bewustwording spelen een cruciale rol in het beschermen van bijen en het bevorderen van biodiversiteit. Door het delen van kennis over het belang van bijen, kunnen we een breder publiek bereiken en een positieve impact hebben op lokale ecosystemen. Het opzetten van educatieve programma’s, zoals die bij Landgoed Willemshoeve, waar ervaren onderwijskrachten natuur- en milieueducatie verzorgen, is een effectieve manier om deze doelen te bereiken.

Educatieve initiatieven kunnen variëren van wandelingen met lokale experts tot het ontwikkelen van lesprogramma’s voor scholen. Deze activiteiten zijn niet alleen informatief, maar ook inspirerend, waardoor deelnemers gemotiveerd worden om actie te ondernemen.

De samenwerking tussen verschillende organisaties, zoals het IVN, Herenboerderijen en lokale scholen, is essentieel voor het succes van deze educatieve projecten. Door samen te werken, kunnen we een grotere impact maken en meer mensen bewust maken van het belang van bijen voor onze wereld.

 • Contact opnemen met lokale educatieve initiatieven
 • Deelnemen aan educatieve wandelingen
 • Bijdragen aan de ontwikkeling van lesmateriaal

Deze stappen zijn eenvoudig te volgen en kunnen een groot verschil maken in de bescherming van bijen en het bevorderen van biodiversiteit in jouw omgeving.

Conclusie

In dit artikel hebben we verschillende manieren besproken om bijen in jouw omgeving te helpen. Van het deelnemen aan bijenexcursies tot het ondersteunen van initiatieven zoals Herenboeren, er zijn talloze stappen die je kunt ondernemen om een positieve impact te hebben op de bijenpopulatie. Het is belangrijk om te onthouden dat bijen een cruciale rol spelen in ons ecosysteem. Door eenvoudige acties te ondernemen, zoals het planten van bij-vriendelijke bloemen of het delen van zaden, kunnen we bijdragen aan het behoud van deze essentiële bestuivers. Laten we samenwerken om een veilige en bloeiende omgeving voor bijen te creëren, zodat ze kunnen blijven bijdragen aan de biodiversiteit en de voedselvoorziening wereldwijd.

Veelgestelde Vragen

Hoeveel soorten bijen zijn er in Nederland en België?

In Nederland en België leven ongeveer 350 soorten bijen, waarvan bijna 60% op de rode lijst staat.

Wat is een zadenbieb en hoe werkt het?

Een zadenbieb is een plek waar je gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen kunt lenen. Je zaait deze in je tuin, verzamelt het zaad dat deze planten opleveren en brengt een deel daarvan weer terug naar de zadenbieb.

Hoe kan ik anderen inspireren om bij-vriendelijk te handelen?

Je kunt onder je mail- en Facebookberichten een standaardzinnetje zetten over je lidmaatschap bij bijvoorbeeld Herenboeren Soest, of deze nieuwsbrief doorsturen naar mensen in je omgeving.

Wat leer je tijdens een bijenexcursie?

Tijdens een bijenexcursie leer je meer over verschillende soorten bijen, inclusief waar ze nestelen en hoe je ze kunt herkennen. Excursies worden vaak geleid door lokale experts zoals imkers.

Hoe kan ik bijdragen aan het behoud van bijen?

Je kunt bijdragen door je aan te sluiten bij duurzame initiatieven zoals Herenboeren, zaden te delen via een zadenbieb, of door je tuin bij-vriendelijk in te richten.

Wat is het effect van gemeenschapsinitiatieven op bijenpopulaties?

Gemeenschapsinitiatieven zoals bijen- en vlindertuinen, educatieve programma’s en lokale bijenprojecten hebben een positieve impact op de bijenpopulaties door het verbeteren van hun leefomgeving en het vergroten van de bewustwording.